You are here

Pâine făcută în casă

Imagini reteta

Introducere reteta

Ingrediente

  • 500 g făină amestecată (făină de grâu albă, făină de grâu neagră, făină integrală din secară, făină integrală din ovăz, etc)
  • 25 g drojdie proaspătă (un cub)
  • o linguriță sare
  • 40 ml ulei de măsline
  • 275 ml apă plată
  • făină pentru presărat pe planul de lucru
  • optional: amestec de semințe (semințe de floarea soarelui, semințe de dovleac, semințe de in, etc), fulgi de ovăz, miere, mălai, etc.

Mod de preparare

Se amestecă într-un bol încăpător făina. Drojdia se dizolvă în apa călduță și se toarnă într-un gol format în mijlocul făinii, împreună cu sarea și uleiul. Se frământă aluatul până când se desprinde de pe mână și pereții vasului. Coca astfel obținută se lasă pentru 40 de minute la crescut, acoperită cu un prosop de bucătărie. Se poate folosi programul de creștere aluat al cuptorului.

Coca frumos crescută, se frământă din nou, fără milă. Acum se pot adăuga mai multe combinații de ingrediente, pentru a da un gust special pâinii:

  • amestec de semințe - semințe de floarea soarelui, in, dovleac, chia, susan, pin, etc.
  • fulgi de ovăz
  • miere cu ovăz - o lingură de miere amestecată cu un pumn de fulgi de ovăz dați prin blender
  • mălai

Se încorporează ingredientele în aluat, se modelează în ce formă se doreste și se pune din nou la dospit pentru 40 de minute.

Se pune pâinea în cuptorul încins la 180 grade timp de o oră. Imediat ce se scoate pâinea din cuptor, se acoperă cu un prosop de bucătărie și se lasă să se odihnească.

Poftă bună!

Comentarii reteta