Cozonac trandafir - pentru masa de Paste

Ingrediente

  • 4 oua
  • 5 linguri zahar
  • coaja rasa de lamaie
  • un pliculet zahar vanilat
  • 200 g unt
  • 50 g unt pentru uns
  • 400 g faina
  • 20 g drojdie proaspata
  • 160 g stafide
  • 2 linguri albus batut spuma
  • zahar vanilat pentru pudrat

Pentru sirop:

  • 1/2 ceasca lapte
  • 3 lingurite zahar

Mod de preparare

Se pune faina intr-un castron. Se topeste untul si se lasa sa se racoreasca. Se freaca drojdia cu o lingurita de zahar si putin lapte, se presara faina si se pune la loc cald sa creasca.

Se separa galbenusurile de albusuri, iar galbenusurile se freaca cu putina sare. Cand drojdia a crescut, se toarna peste faina, apoi se adauga laptele fiert si racorit, galbenusurile, zaharul vanilat, coaja de lamaie.

Se framanta o jumatate de ora, timp in care, din cand in cand, se adauga cate putin unt si putin zahar pana s-a pus toata cantitatea indicata in reteta.

Se framanta bine si apoi se adauga 2 linguri de albus batut spuma si se mai framanta foarte bine, apoi se lasa la crescut.

Dupa ce a crescut, se pune faina pe planseta, se pune aluatul, se intinde o foaie, se unge cu unt moale, dar netopit, se presara peste tot stafidele.

Se ruleaza, apoi se taie felii groase de aproximativ 3 cm.

Se ia o forma rotunda, se unge cu unt si se aranjeaza in ea rulourile de cozonac, in asa fel incat partea taiata cu stafide sa fie in sus.

Se lasa sa creasca in tava, la loc cald, apoi se da tava la cuptor, la foc mic. Dupa ce s-a copt, se scoate din cuptor si se toarna peste el laptele indulcit cu zaharul si se pune din nou la cuptor pentru 10 minute.

Cand se scoate din cuptor, se pudreaza cu zahar vanilat.

Pofta buna!

Adaugă comentariu nou