Ciorba de burta

Ingrediente

  • 3 bucati potrivite de rasol de porc
  • 4 kg de burta de vita
  • 6 galbenusuri
  • 400 ml smantana
  • 5 morcovi potriviti
  • sare
  • otet
  • piper
  • mujdei de usturoi
  • hrean ras amestecat cu sare si otet

Mod de preparare

Spalati rasolurile de burta in mai multe randuri de apa calduta. In ultima apa adaugati 2 linguri de otet si lasati burta acolo timp de 3 ore si apoi o limpeziti.

Intr-o oala de 15 l asezati rasolurile, burta peste ele si rasturnati apa clocotita. Lasati sa fiarba 40 de minute la foc potrivit. Strecurati, clatiti oala si bucatile cu apa calda si puneti-le iar in oala la fiert. Adaugati o lingura de sare si atata apa clocotita cat sa treaca peste continutul oalei cu 20 de cm. Lasam la fiert timp de 5 ore la foc mic. Dupa 2 ore de fiert adaugati morcovii intregi si lasati sa fiarba in continuare. Oala trebuie sa fie acoperita pe tot timpul fierberii. Incercati carnea cu furculita si daca aceasta intra cu usurinta inseamna ca este iarta.

Strecurati zeama si mai lasati sa dea in 2 clocote. Dupa ce s-a racit putin, scoateti morcovii, burta si rasoalele pe un fund de lemn. Scoateti carnea de pe oase si taiati burta in fasii sau patratele de marimi potrivite. Bucatile de carne si de burta mai grase le puteti pune deoparte pentru tuslama.

Puneti din nou burta taiata si carnea in oala cu zeama strecurata si mai lasati sa dea 3 clocote, dupa care opriti focul si lasati sa se linisteasca timp de 20 de minute.

Puneti o cana cu zeama deoparte, pentru tuslama.

Zeama in care au fiert bucatile de burta si rasolurile trebuie dreasa astfel: intr-o oala se bat bine galbenusurile si se amesteca cu smantana. Peste acestea se pune putina zeama din oala, cam 1/4 si se amesteca bine. Dupa aceea se rastoarna aceasta compozitie peste supa din oala, amestecand bine.

Se gusta de sare, piper si se adauga otet, si morcovii taiati rondele. La masa se poate servi cu mujdei de usturoi si cu hrean ras amestecat cu otet.

Pofta buna!

Adaugă comentariu nou